About Eclipse
Rick de Groot
First time ballooning
Ballonvaren in de provincie Utrecht?
Eclipse Ballooning een enthousiast bedrijf met specialiteit provincie Utrecht. De richting van een ballonvaart kunnen we niet bepalen en zijn volledig afhankelijk van de windrichting. Wel kunnen we een startplaats bepalen en daarom redelijk een gebied bepalen wat u altijd al eens van bovenaf wilde bekijken. Zie onze foto pagina waar vele plaatsen van provincie Utrecht bevaren zijn. Door de diverse startplaatsen in onze regio, bereiken we het grootste gedeelte van de provincie Utrecht. In de Provincie Utrecht beschikken wij over de volgende startplaatsen. Vanuit 8 parken in Utrecht: Overvecht, Park Lepelenburg, Park Transwijk, Papendorp, Amaliapark De bilt, Groenekan, Hilversum, Scherpenzeel, Nieuwegein, houten, Amersfoort, Deil en delen van de vechtstreek, Westbroek. Uiteraard kunnen we in overleg met U een eigen startplaats bepalen. Vrije ruimte van 50 bij 50 meter en geen hoge obstakels in de buurt zijn goede startplaatsen.
Eclipse staat voor het mooiste beeld vanaf de aarde bij een zon’s verduistering, Alles op 1 lijn aarde, maan en zon. Met ballonvaren draaien we het net even om en hebben zicht vanuit de ballon over aarde en zon, het mooiste beeld.
Onze eigen ballon vloot is bescheiden en bestaat uit de PH-WLD, een 3 persoons Cameron A105 type en de PH-RTF ook wel de Rick genoemd, een 6 persoons Cameron Z140. Uiteraard hebben we mogelijkheden om meerdere ballonen in te schakelen bij grotere gezelschappen.
Helpen met opbouwen
Ballonvaren is altijd weer een spektakel. Vanaf de voorbereidingen tot en met de landing. Met ballonvaren is iedere ballonvaart weer anders. De weersomstandigheden bij ballonvaren, de verwachte vaarroute en de passagiers met ieder hun eigen reactie op de belevenissen. Er komt heel wat kijken voordat een ballon gereed is voor een vaart. Als passagier mag je meehelpen met opbouwen.
Ballonvaren begint met de keus van een opstijgplaats. Een plaats met veel ruimte en geen hoge obstakels. Dan wordt de mand uit de wagen gehaald. De gasflessen met propaangas worden geïnstalleerd, het brandersysteem gemonteerd, staalkabels en gasslangen bevestigd, hoogte en variometer ingesteld en de kabels van de ballon aan het branderframe bevestigd.Daarna begint het vullen van de ballon met koude lucht, met een windmachine. Als de ballon goed gevuld is, begint het verwarmen van de lucht met de branders. Binnen enkele minuten zal de ballon over eind komen en kunnen de gasten, op een teken van de piloot, in de mand stappen. Een bemanningslid heeft de kroonlijn, waarmee de ballon stabiel wordt gehouden tijdens het vullen met koude lucht, aan de mand bevestigd. Samen met omstanders houdt hij de ballonmand vast tot de ballon zover is gevuld met hete- lucht dat deze gereed is voor opstijgen. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de beladingsgraad loopt de temperatuur in de ballon op tot zo’n 100 graden Celsius. Dan trekt de piloot de veiligheidskoppeling tussen de ballonmand en de volgauto los… en de vaart is begonnen.
Zweven in alle stilte
Tijdens de vaart die meestal zo’n uur duurt, kunnen de passagiers genieten van de steeds kleiner wordende huizen, vee in het land, boerderijen met de daar tussen kronkelende wegen, natuurgebieden en meren. De vele mensen die naar de, ballon roepen en zwaaien, vanaf de straat of uit hun tuin. De ondergaande zon in het westen, De Domtoren of heel in de verte het IJsselmeer en de Noordzee. Een geweldige ervaring die u niet snel zult vergeten! Hoogtevrees? Niet in een ballonmand, want de ballon maakt geen contact met de aarde. U zweeft in alle stilte. Alleen als de piloot zo nu en dan de gasbranders laat werken is er een luid gebulder. Maar daarbuiten is het rustig. U wordt gedragen door een grote bol gevuld met warme lucht en dat is heel apart.
Na de landing champagne!
Als na ongeveer een uur tot anderhalf uur een geschikte landingsplaats is gevonden, bij voorkeur een pas gemaaid stuk land aan een weg en geen vee in de buurt krijgen de passagiers landingsinstructies van de piloot. Goed vasthouden, even door de knieen en pas uitstappen als de piloot dit aangeeft. Inmiddels zoeken de volgers van de volgauto contact met de landeigenaar en vraagt om toestemming om alles uit het land te mogen halen.